Veiligheid winterbanden

Waarom zijn winterbanden ook alweer veilger?

Winterbanden verschillen nogal van zomerbanden. Hoe kan het toch dat een winterband  meer gript heeft dan een zomerband. Het verschil zit hem voornamenlijk in het profiel en het rubber.
Hieronder heb ik een klein overzicht gemaakt van de verschillen tussen een winterband en een zomerband.


Winterbanden verschillen:


Zachtere rubbersamenstelling
  • Droog weer, nat weer of winterse omstandigheden, door de zachtere rubbersamenstelling heeft u meer grip bij 7 graden en kouder.
Nieuwste loopvlak samenstelling
  • U merkt en hoort het verschil: lagere rolgeluiden, minder slijtage en rolweerstand. Door de speciale loopvlaksamenstelling realiseert maximale grip en een kortere remweg.
Bredere schoudergroeven
  • Deze groeven vergroten het zelfreinigend vermogen bij modder en sneeuw en voeren water bijzonder goed af.
Lamallen in zigzag vorm
  • De zigzaglamellen zorgen voor een uitstekende grip bij sneeuw en ijs en daardoor voor een kortere remweg en perfecte stuureigenschappen.
Lengtegroeven
  • Om aquaplaning te voorkomen waarborgen de lengtegroeven een optimale water afvoer. In natte weersomstandigheden verkorten ze de remweg.

5 opmerkingen:

  1. Zojuist winterbanden aangeschaft blijken slecht uit ANWB test te komen, vooral op nat wegdek, ondanks dat garage aangeeft alleen maar kwaliteit te leveren.

    Nu is mijn vraag, ondanks slechte testresulaten mag ik me dan wel verzekerd zijn van betere grip en veiligheid dan met de zomerbanden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Om wat voor merk winterbanden gaat het in dit geval? Dit is voor een groot gedeelte bepalend voor het wel of niet een goede winterband zijn.
    Is het een gerenomeerd merk of is het een Chinese productie?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Peter, het gaat om huismerk van Profile Tyrecentre, namelijk Interstate of Intercontinental weet het even niet meer zeker...
    en dan maat 165

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interstate is een Aziatische productie winterband. Deze is niet te vergelijken met een bekender merk winterband. Veelal blijkt dit ook wel uit de testen. Vaak worden deze banden beoordeeld als slecht/niet aanbevolen. De banden hebben vaak grote tekortkomingen. Dit neemt niet weg dat deze winterband in veel gevallen wel beter is dan een zomerband in de winter. De banden hebben namenlijk een aangepaste rubber samenstelling voor de koudere temepraturen. Tevens hebben de banden ook de benodigde lamellen in het profiel voor een beter afvoer van water en sneeuw. Ik zou zelf liever een voorkeur dan hebben voor een Fulda of Uniroyal. Deze winterbanden zijn prijs technisch bijna hetzelfde maar van betere kwaliteit als winterband.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor je reactie. Dit was het enige merk dat ze in mijn bandenmaat hadden, dus had weinig keus.
    Blij om te horen iig dat ik me toch wel veiliger mag voelen dan met zomerbanden!

    BeantwoordenVerwijderen