Misverstanden over winterbanden

185 dagen per jaar is het weer voor winterbanden. Niet alleen bij sneeuw zou men op winterbanden moeten rijden. Ook bij lagere temperaturen (vanaf ongeveer 7 graden celsius) en bij ijzel, regen en hagel bent u met winterbanden het veiligst onderweg. Veel consumenten zijn hiervan niet goed op de hoogte. De meest voorkomende misverstanden volgen hieronder.

1. Te duur!
Nee. Winterbanden kosten tegenwoordig ongeveer evenveel als zomerbanden, zelfs eerder wat minder omdat men vaak een kleinere inchmaat neemt. Terwijl uw auto met winterbanden rijdt, houden de zomerbanden een winterslaap en neemt de kilometerprestatie duidelijk toe.

2. Bij ons sneeuwt het bijna nooit!
Nee. De sneeuw alleen doet er niet toe. Al bij temperaturen onder de 7°C rijdt u met zomerbanden niet meer veilig. Trouwens: de laatste nationale winterchaos met honderden kilometers file en enorm veel kettingbotsingen dateert nog van 25 november 2005.

3. Met winterbanden kun je niet zo snel rijden!
Nee. In principe mag je met winterbanden net zo snel rijden als met zomerbanden. De maximum snelheid is afhankelijk van de bandencodering. Maar dat neemt niet weg, dat men zijn snelheid bewust aan de weersomstandigheden moet aanpassen.

4. Ik heb toch ABS en ESP!
Nee. De beste hightech uitrusting faalt, wanneer de banden niet op de omstandigheden op de weg zijn afgestemd.

5. Waar moet ik heen met mijn zomerbanden? Ik heb geen plaats!
Nee, maar uw Auto- of bandenhandelaar wel Verschillende hanelaren bieden intussen mogelijkheden voor opslag van zomer- of winterbanden aan. Ook is er het Continental Bandenhotel waar onder optimale omstandigheden banden kunnen worden opgeslagen. Informeer bij uw dealer.

6. Ze zien er niet zo mooi uit!
Niet juist. Nieuwe moderne typen winterbanden kunnen probleemloos op lichtmetalen wielen worden gemonteerd –en ook het profiel en de zijkant mogen gezien worden!

7. Er wordt toch gestrooid en geschoven?!
Nee. Ook bij een optimale organisatie kan de ruim- en strooidienst niet overal tegelijk zijn en de sneeuw moet eerst vallen voor ze verwijderd kan worden. Bovendien is er op secundaire en landwegen en in woongebieden uit kostenoverwegingen geen 24-uurs winterservice.

8. Ik ben toch verzekerd?!
Ja en nee: het risico van een ongelijk of aanrijding in de winter is zesmaal zo hoog. Aanrijdingen zijn uiterst vervelend, kosten veel tijd en kosten altijd geld – om maar te zwijgen van de persoonlijke ongevallen en letselschade.

9. Het loont niet voor die paar dagen in het jaar!
Onjuist. Alle dagen met neerslag, vorst, sneeuw, ijzel etc. vormen samengeteld: 185 dagen per jaar winterbandenweer.