Alweer winterbanden tekort!!

Winterbanden: we hebben dit jaar alweer een tekort!!

De winter komt steeds dichterbij. Het wordt langzamerhand steeds kouder en guurder in ons Nederland.
Mensen beginnen zich steeds meer voor te bereiden op de winter. Ook hun auto's moeten weer uitgerust worden met winterbanden. Laat nu hier weer een probleem zijn. Net als voorgaande jaren is er dit jaar ook weer een tekort aan winterbanden op de markt. De vraag naar winterbanden is vele malen groter dan het aanbod aan winterbanden. Enkele maanden geleden werden we hier en hier al voor gewaarschuwd door winterbanden fabrikanten. De winterbanden fabrikanten doen er alles aan om de productie op peil te houden en om aan de vraag naar winterbanden te kunnen voldoen.

Toen het nog volop zomer was werd er niet aan winterbanden gedacht. Nu worden we platgegooid met reclames over winterbanden. Kijk maar naar de winterbanden reclame van de ANWB en Kwik-Fit of Euromaster. Folders met volop winterbanden in de aanbieding, keuze zat zou je zeggen. Maar er was toch een tekort? Ik snap het niet meer.
Dit jaar werd er ook eerder aandacht besteed aan de winterbanden. Grote bandenketens maakten vroeg in het jaar al reclame voor winterbanden: "Reserveer nu uw winterbanden want op=op denk aan voorgaande jaren".
Vorig jaar ontstond er een grote schaarste aan winterbanden. Met als gevolg de winterbanden raakten echt op en de prijzen explodeerden.



Maar hoeveel mensen rijden nu echt op winterbanden?
Verzekeringsmaatschappij Allsecur hielt een klein onderzoek.

  • Een derde (33%) van de Nederlanders rijdt momenteel met winterbanden.
  • 8% heeft nog geen winterbanden, maar is wel van plan deze aan te schaffen.
  • Als je kijkt naar de verdeling dan rijdt 18-34 jaar: twee op de vijf met winterbanden (40%). 35-54 jaar: eenderde (33%), 55  jaar en ouder: 29%.
  • Hoe meer kilometers men jaarlijks rijdt, hoe groter de kans dat men met winterbanden rijdt: Jaarlijks 20.000 km 54%.
  • Automobilisten voelen zich veiliger op de weg dan automobilisten zonder winterbanden. 65% van de automobilisten met winterbanden voelt zich zeer veilig ongeacht de weersomstandigheden en 46% bij wintersweer (versus 40% en 24%)
  • Voor automobilisten zonder winterbanden zijn ‘weinig kilometers’ (42%) en de prijs (41%) de grootste obstakels om winterbanden aan te schaffen.
  • Meest voorkomende maatregelen bij winterse omstandigheden: snelheid aanpassen (82%), extra afstand houden (81%) en rustiger en geleidelijker sturen, accelereren en remmen (71%). De aanschaf van winterbanden is maar bij een derde van de Nederlanders een populaire maatregel.
  • Meer mannen dan vrouwen rijden met winterbanden (37% versus 29%).

Conclusie: jongeren monteren de meeste winterbanden, maar passen hun rijstijl evenmin aan. Rij je veel kilometers, dan heb je ook vaker winterbanden, maar dit zal grotendeels aan leasecontracten liggen. Verder zijn er meer vrouwtjes die denken ook zonder winterbanden wel totale controle te hebben.
Naast deze punten wist Allsecur ook te achterhalen dat maar liefst 97% van de mensen die nu winterbanden hebben deze ook in de toekomst aanschaffen. En last but not least: Liefst een derde van de 55-plussers gaat de weg niet op bij winters weer. Iets dat wij alleen maar kunnen toejuichen natuurlijk.
Hoe zit het met jou: heb jij de winterbanden al besteld? Of hou je koste wat het kost gewoon het zomerrubber onder de auto? Of ben je het wel van plan, maar er nog niet aan toegekomen? In dat geval zou ik een beetje haast maken, want elke bandenboer schreeuwt moord en brand over dreigende tekorten…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten