Winterbanden verplicht


Ga je op wintersportvakantie in de auto dan zijn winterbanden een ‘must’. In Nederland kunnen winterbanden ook een noodzaak zijn. Vooral in deze periode met veel sneeuw kunnen winterbanden een uitkomst zijn. U heeft namelijk meer grip met de winterband.

Hoe ziet een winterband er uit?
Een winterband kun je herkennen aan het dikke profiel. Banden uit Amerika kun je ook herkennen aan het sneeuwvloksymbool. In Europa kun je een winterband herkennen aan de "M+S" markering. Maar een rechter in Duitsland heeft onlangs bepaald dat deze markering geen garantie is voor wintereigenschappen. In Europa zijn ze momenteel bezig om het sneeuwvloksymbool op de winterbanden te krijgen zodat het voor iedereen duidelijk is welke band een winterband is.

Voordeel winterbanden
Winterbanden hebben veel meer grip in winterse omstandigheden dan zomerbanden. Niet alleen op sneeuw en ijs, maar u heeft er al wat aan bij lagere temperaturen en op droge wegen heeft de winterband al voordeel. Dus is het voor de eigen en andermans veiligheid een goede zaak om de winterband te monteren.

Een remproef bij 50 km/uur laat zien wat het effect van winterbanden is:
  • Op een droge weg is de remweg voor een gemiddelde auto zo'n 12 meter; op een natte weg 14 tot 15 meter;
  • Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden 30 meter; dezelfde auto op zomerbanden heeft 60 (!) meter nodig.


Er bestaat ook een alternatief voor de winterband namelijk de vierseizoenenband. Hierover gaan we het een volgende keer hebben.

Het is verstandig om alleen in de winter op winterbanden rijden. De remweg van winterbanden is in de zomer namelijk groter dan de reguliere zomerbanden.

Winterbanden verplicht
Winterbanden in wintersportlanden zijn niet altijd verplicht. Dat is puur formeel gezien. Maar veel landen, waaronder Duitsland, Oostenrijk, Finland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Zwitserland en Italië, schrijven wel voor dat voertuigen 'aan de weersomstandigheden moeten zijn aangepast'. Wanneer er sneeuw op de wegen ligt, moeten er winterbanden gemonteerd zijn. Zonder winterbanden kun je een boete krijgen van maximaal €40. Ook als je (buiten je schuld) betrokken raakt bij een verkeersongeval kun je daarvoor aansprakelijk worden gesteld wanneer je geen winterbanden onder je auto hebt. Meer over verkeersregels in Oostenrijk leest u op de website van ÖAMTC.

Winterbanden duur?
De aanschaf van winterbanden kan duur lijken. Je zit ook nog met de opslag. Maar de aanschaf van winterbanden kost in principe weinig meer. Je gebruikt immers nu twee sets banden in plaats van 1. Dus je zomerbanden slijten in de winter niet en je winterbanden slijten in de zomer niet. Ook zul je aan jezelf moeten vragen of je het die paar tientjes extra niet waard vind voor extra veiligheid.

2 opmerkingen:

  1. Het zou ook goed zijn als iedereen in nederland winterbanden gebruikt. voorkomt veel leed aan lakschades en dodelijke ongevallen, tevens zijn we er erg bij gebaad in files, omdat veel auto's met zomerbanden nu met sneeuw niet weg kunnen komen, omdat het te gald is en strooiwagens telaat de weg op kunnen of gaan, daardoor niet kunnen strooien. Veel mensen kopen wel een nieuwe auto, daarbij horen ook winterbanden bij?! denk wat meer om elkaar, want iedereen heeft maar haast?! kijk maar eens in ziekenhuizen, wat daar binnen komt? tevens zou het verplicht moeten zijn ten alle tijden van 01 november tot 01 april dimlicht te veoren ook overdag! Daardoor komen er minder schades binnen en komt ten goede voor je autoverzekering. Iedereen denkt toch om zijn of haar veiligheid. Dan ga je toch niet bezuinigen op 4 tientjes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. winterbanden moeten verplicht worden gesteld. Het is veel veiliger rijden tijdens sneeuw en regen. Er zal dan ook een toren hoge boete op moeten komen te staan als men niet op deze banden rijd.

    BeantwoordenVerwijderen