Wanneer overstappen op winterbanden.

Wanneer moeten we de winterbanden monteren?


De bladeren vallen weer van de bomen, de temperaturen gaan weer omlaag en er valt weer voldoende neerslag in Nederland. Het wordt weer herfst en dus kunnen de winterbanden weer gemonteerd worden.
De meteorologische herfst duurt van 1 september tot en met 30 november.

De steeds kortere dagen en het afnemende aantal zonuren zorgen voor lagere temperaturen en het weer verslechtert geleidelijk. Met het intreden van dit slechtere weer is het voor automobilisten verstandig eraan te denken om over te stappen op winterbanden. Het is nog niet verplicht in Nederland om te rijden met winterbanden. Wel is het algemeen bekend dat het een stuk veiliger is om in de koudere en natte maanden van het jaar over te stappen op winterbanden. Een groot deel van de Nederlandse bevolking is bekend met winterbanden. Echter denken sommige mensen dat winterbanden alleen gebruikt moeten worden wanneer het sneeuwt en vriest. Deze opvatting is echter onjuist, want winterbanden hebben al bij een temperatuur lager dan 7 graden meer grip op de weg dan zomerbanden. Doordat  er rubbermengsels in de loopvlakken van winterbanden wordt gebruikt, blijven de winterbanden soepeler bij lagere temperaturen. Bovendien bevatten winterbanden meer lamellen in het profiel waardoor zij meer grip op de weg hebben. Dit heeft als gevolg: meer grip en tevens een kortere remweg bij slechter weer. Winterbanden zijn eenvoudig te herkennen aan het sneeuwvlok symbool.

Wanneer overgaan op winterbanden?


Wanneer de zomer voorbij is en het weer natter, kouder en onvoorspelbaarder wordt, is het overgaan op winterbanden verstandig. Vaak worden pas nieuwe winterbanden gekocht wanneer de winter al in volle gang is. Echter is dat niet verstandig omdat je nooit precies kan zeggen wanneer het gaat sneeuwen of ijzelen. Door op tijd op winterbanden over te stappen kan je goed voorbereid aan het najaar beginnen. Een goede stelregel is de volgende: wanneer de ‘R’ in de maand zit, doe je er goed aan je zomerbanden in te wisselen.

In een aantal landen ben je aansprakelijk voor schade wanneer je bij winters weer op zomerbanden rijdt. Wanneer je op wintersport gaat of je regelmatig naar het buitenland moet, is het zeker aan te bevelen om winterbanden te gebruiken. Met winters weer heb je met zomerbanden immers minder grip op de weg. Als gevolg hiervan wordt de remweg langer en kan je auto gemakkelijker slippen. Het niet gebruiken van winterbanden en/of sneeuwkettingen, terwijl dat wel verplicht is, kan buiten een boete  ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Deze boete kan per Europees land verschillen.

Aansprakelijkheid


Wanneer je bij een ongeval betrokken raakt en het ongeval is mede aan te rekenen door het niet rijden op winterbanden, kan je hiervoor (mede-)aansprakelijk worden gehouden voor de schade, omdat een auto op zomerbanden minder goed kan anticiperen op onverwachte situaties in winterse omstandigheden. Het gevolg hiervan is dat de opgelopen schade niet volledig wordt vergoed en dat de verzekeraar deels de schade van de ander moet vergoeden. In o.a. Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Italië en in Scandinavië is het rijden op winterbanden verplicht.

Onderhouden van autobanden


Een reden voor mensen om niet op winterbanden is vanwege het feit dat de aanschaf en het monteren hiervan een dure investering is. Echter kan men geld besparen door de banden goed te onderhouden, waardoor de levensduur van de banden wordt vergroot. Door een goede bandenspaning heeft de auto beter grip op de weg, waardoor hierdoor hij minder benzine verbruikt en de banden minder snel slijten.

Ook het regelmatig omwisselen van de banden helpt. Dit betekent voorbanden naar achter en de achterbanden voor. Hiermee slijten de banden gelijkmatiger en verleng je de levensduur. Een ander advies voor het goed onderhouden van de autobanden is het regelmatig schoonmaken. Door je banden schoon te maken met water en zeep of een hogedruk reiniger blijft het profiel in een goede staat. Maak echter je banden niet schoon met reinigingsmiddel waar olie in zit. Dit tast namelijk de kwaliteit van het rubber aan.

1 opmerking:

  1. Kun je misschien het verschil uitleggen tussen zomerbanden en winterbanden? Of zijn zomerbanden gewoon hetzelfde als normale autobanden?

    BeantwoordenVerwijderen