België verplicht winterbanden niet.

Winterbanden niet verplicht in België.


Winterbanden worden niet verplicht in België. Winterbanden zijn een stuk veiliger maar de invloed van winterbanden op de verkeersongevallen is beperkt.
Het Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) onderzocht of winterbanden verplicht zouden moeten worden, net als in Duitsland en Luxemburg

Winterbanden zijn volgens de BIVV ontegensprekelijk van het grootste nut zijn bij extreem winterweer. Als er sneeuw op de weg ligt, zijn winterbanden duidelijk beter geschikt dan gewone banden, zowel wat betreft de verkeersveiligheid als de mobiliteit. Dankzij hun samenstelling blijft het rubber soepel bij lage temperaturen, en met hun specifieke profiel hebben winterbanden een betere grip op de sneeuw. Bij zeer lage temperaturen leveren ze ook betere prestaties dan klassieke banden.
De betere prestaties bij winterweer hebben reeds heel wat bestuurders weten te overtuigen, aldus BIVV. Zo blijkt uit dat meer dan de helft van de bestuurders in de provincies Luik en Luxemburg ’s winters voor speciale banden kiezen.
Daarentegen valt uit de studie van het BIVV ook af te leiden dat de montage van winterbanden slechts een beperkte impact zal hebben op het aantal letselongevallen, aangezien de meeste letselongevallen zich op een droog wegdek voordoen. In 2012 gebeurden slechts 2% van de letselongevallen op een besneeuwd wegdek, en dit ondanks de zeer strenge winter.
Ongevallen op besneeuwd wegdek worden trouwens niet enkel en alleen veroorzaakt door de (verkeerde) banden(keuze). Onaangepaste snelheid of rijden onder invloed van alcohol bijvoorbeeld, kunnen ook mogelijke ongevalsoorzaken zijn. Bij ijzel is overigens geen enkele band efficiënt, zo stelt het BIVV verder.
Uit de studie bleek ook dat dit type band geen oplossing biedt voor het probleem van geblokkeerde vrachtwagens of scharende vrachtwagens. En bijna 90 % van de vrachtwagens zijn momenteel al uitgerust met winterbanden op de aandrijfassen, maar dat belet niet dat problemen optreden als de vrachtwagens leeg zijn of als de lading slecht verdeeld is .
Rekening houdend met al deze factoren en met het feit dat heel wat Belgen zich geen bijkomend stel banden kunnen permitteren, heeft de Staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet, besloten om het gebruik van winterbanden niet te verplichten. Wel zal hij elk initiatief ondersteunen dat het gebruik van dit type banden promoot, zowel in het domein van de verzekeringen als op het vlak van de sensibilisering.
Bron: verkeersnet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten