De ANWB winterbanden test van 2011

Test winterbanden 2011

Voor de winter een WINTERBAND!! 
Dat is de conclusie van de ANWB winterbandentest van dit jaar 2011. Dit jaar heeft de ANWB voor het eerst een bandentest gedaan met 4-seizoenen banden (of ook wel all-season banden genoemd) gedaan. Deze test hebben ze gedaan naast de normale winterbanden test van 2011. Uit de winterbandentest van 2011 is gebleken dat 4 van de 5 geteste all-season banden tekort komen ten opzichte van de normale winterband. Deze 4-seizoenen banden worden daarom ook niet geadviseerd om mee op wintersport te gaan. Het advies uit deze winterbanden test is dan ook: Mensen die dagelijks gebruik maken van de auto en op wintersport gaan naar de wintersport gebieden, neemt u alstublieft winterbanden in plaats van all-seasonbanden!!



ANWB winterbanden test 2011
De ANWB maakt dit jaar in de winterbanden test, op basis van de testresultaten een vergelijking tussen winterbanden en vier-seizoenenbanden. Het blijkt uit de winterbandentest van 2011 dat winterbanden onder winterse omstandigheden beduidend beter presteren dan de vier-seizoenenband. Winterbanden zijn geschikt om over een besneeuwde bergpas te rijden, terwijl bij vier-seizoenenbanden in dat geval het gebruik van sneeuwkettingen veel eerder noodzakelijk zal zijn. Bij het wegrijden in de sneeuw of bij bochten blijkt uit de winterbanden test dat de winterband door meer grip op de weg beter te presteren dan de  vier-seizoenenband. Bij de remweg op sneeuw geeft de vier-seizoenenband weinig toe op de winterband.
De verschillen in de winterbanden test zijn verklaarbaar. Anders dan vier-seizoenenbanden beschikken winterbanden over een ander soort rubber en profiel dat ervoor zorgt dat zij optimaal presteren in het winterseizoen. De vier-seizoenenband is weliswaar in alle seizoenen te gebruiken, maar levert daardoor wel in op de best haalbare prestaties onder winterse omstandigheden in vergelijking met winterbanden.


ANWB Advies
Banden vormen het enige contact van een auto met de weg. Goede banden zijn daarom essentieel voor een veilige rit. De ANWB adviseert winterbanden voor iedereen die op zijn auto moet vertrouwen en niet kan laten staan bij sneeuw of gladheid. Maar ook voor de wintersport worden winterbanden aanbevolen. Steeds meer landen kennen een algemene verplichting voor het gebruik van winterbanden of een verplichting bij winterse omstandigheden.
Winterbanden hebben beter grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Niet alle winterbanden bieden een even goed resultaat.

Voor een overzicht van de winterbanden testresulaten klik je voor de maat:

  • Winterbanden test 175/65/14
  • 4-Seizoenenbanden test 175/65/14
  • Winterbanden test 195/65/15

Geen opmerkingen:

Een reactie posten