ANWB: Continental heeft beste winterband, Trayal de slechtste!
De winterbanden van Continental komen wederom als beste uit de ANWB Winterbandentest. De Trayal Arctica is volgens de winterbanden test 2011 de slechtste winterband: hij scoorde als enige slechts één ster.
De ANWB vergeleek in de winterbanden test van dit jaar naast 30 winterbanden voor het eerst ook vijf verschillende 4-seizoenbanden met elkaar en constateerde daarbij dat vrijwel geen van deze all-season banden geschikt is om mee op wintersport te gaan. “Alleen winterbanden zijn geschikt om over een besneeuwde bergpas te rijden, terwijl bij vier-seizoenenbanden in dat geval het gebruik van sneeuwkettingen veel eerder noodzakelijk is. Bij het wegrijden in de sneeuw of in bochten blijkt een winterband door meer grip op de weg beter te presteren dan de vier-seizoenenband.”
Winterbanden
De winterbanden zijn getest in de maten 175/65 R 14T en 195/65 R 15T. In beide categorieën scoort Continental het beste: in de 195-serie met de TS830, en in de 175-serie met de TS800.
In de 195-serie kregen naast Continental ook Goodyear, Semperit, Dunlop, Michelin en Pirelli vier sterren. Op onderdelen scoorde Continental echter beter. Hetzelfde geldt voor de 175-serie, waar naast Continental ook Michelin en Dunlop vier sterren kregen toebedeeld.
De Trayal Arctica scoorde met een ster de laagste beoordeling onder de winterbanden. De grip van deze winterband is volgens de testers “ronduit slecht” op een nat wegdek. Deze band is alleen getest in de maat 195. Bij de 175-serie eindigde de Falken Eurowinter HS439 onderaan, maar haalde wel nog twee sterren.
All-seasons
De vijf all-seasonbanden werden alleen getest in de bandenmaat voor de kleine middenklasse, 175/65 R 14T. Bij de vier-seizoenenbanden kwam de Goodyear Vector 4-seasons met drie sterren als beste uit de bus. De nummer twee, Sava Adapto, is volgens de ANWB al niet meer niet aan te raden vanwege ernstige tekortkomingen op sneeuw. De Hankook H730 Optimo 4S staat op de laatste plaats.
Geen enkele band haalde het maximale aantal van vijf sterren, omdat geen één boven het geluidsniveau ‘redelijk’ uitkwam.
De test
Van iedere geteste band werden 30 exemplaren anoniem gekocht bij bandenhandelaren. 20 stuks worden gebruikt om de rijeigenschappen te testen, de overige tien voor de slijtage en hogesnelheidstests.
De banden werden onder meer getest op hun gedrag bij een droog en een nat wegdek, bij sneeuw en ijs, maar ook op geluidsproductie, brandstofverbruik, slijtvastheid en duurzaamheid.
Volgens de ANWB zijn de verschillen tussen de allseasons en winterbanden te verklaren door het soort rubber en profiel. Winterbanden hebben beter grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel.
Bron: autokompas.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten