Worden M+S banden in Duitsland gezien als winterbanden?


M+S banden zijn bedoeld voor modder en sneeuw. Alleen als er ook een symbool van bergtoppen met een sneeuwvlok op de band staat, wordt hij als winterband beschouwd. Het M+S logo vindt men tegenwoordig op alle winterbanden, op alle all season banden en soms ook op zomerbanden. Het logo mag naar eigen inzicht van de fabrikant op de band geplaatst worden. Het M+S logo alleen zegt dus niets over de wintereigenschappen van een band.
Het sneeuwvlokje symbool is daarentegen wel een indicatie voor wintereigenschappen van een winterband. Om het symbool te mogen gebruiken is echter slechts een remtest (voorzien voor Europa) of een tractietest (standaard in de USA) op sneeuw voorgeschreven. Het symbool zelf geeft hiermee slechts het voldoen aan minimale eisen op sneeuw weer.

3 opmerkingen:

  1. Worden M+S banden in Duitsland gezien als winterbanden?
    JA.

    In de wetgeving is opgenomen dat M.S, M&S of M+S op de banden moet staan.

    Er is verder voor Europa geen wetgeving over wat een winterband is. Het bergje met sneeuwvlokje is een logo dat fabrikanten onder mekaar bedisseld hebben maar dat wettelijk niet op punt staat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nee dus, zie anwb site...Ik heb M+S banden. Is dat genoeg in winterse omstandigheden?
    Het bekende M+S logo zegt, in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, niets over de pure wintereigenschappen van een moderne band. De betekenis van M+S, modder + sneeuw, stamt nog uit de tijd van de grote blokkenprofielen en gaf de aanpassing van het profiel aan dit soort ondergrond aan. Het M+S logo vindt men op alle winterbanden, all-season banden en soms ook op zomerbanden. Het logo mag naar eigen inzicht van de fabrikant op de band geplaatst worden. Het kan dus gebeuren dat dit logo er alleen maar op staat zodat banden met een lagere snelheidscode gemonteerd kunnen en mogen worden. Het M+S logo alleen zegt dus niets over de wintereigenschappen van een band. Dat geldt ook voor all-weather banden.
    Het sneeuwvlokje symbool is wel een indicatie voor wintereigenschappen van een band. Om het symbool te mogen gebruiken is slechts een remtest (voorzien voor Europa) of een tractietest (standaard in de USA) op sneeuw voorgeschreven. Het symbool geeft slechts weer dat aan minimale eisen op sneeuw wordt voldaan. Het gezamenlijke niveau van alle veiligheidsrelevante eigenschappen van een winterband kan alleen in een omvangrijke winterbandentest worden vastgesteld, die alle mogelijke wegcondities (droog, nat, sneeuw, ijs) afdekt. Bij onze winterbandentest kijken we daarnaast nog naar de slijtvastheid, de geluidsproductie, de rolweerstand (verbruik), de hoeveelheid giftige stoffen (PAK's), die vrijkomen bij slijtage van de banden en beproeven we de banden op hoge snelheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Worden M+S banden in Duitsland gezien als winterbanden?
    JA.
    Op de volgende link vind je de volledige uitleg en eventueel de Duitse wettekst over dit item.
    http://www.euroreizen.be/landen/duitsland/winteruitrusting.htm

    BeantwoordenVerwijderen