Winterbanden: waar voor uw geld!

Dit winterbanden blogje gaat over de ervaring van winterbanden van een van onze zuiderburen. Deze mr Dries Hauwaert heeft nog nooit winterbanden gehad en heeft ze nu ook aangeschaft na 5 strenge winters.
Deze ervaring deelt hij met ons via zijn eigen website www.1001tips.be

In de laatste 5 jaar hebben we al enkele zeer strenge winters gehad. Ik had nog nooit in mijn leven winterbanden gestoken. Toch doe ik dagelijks een verplaatsing van 100 kilometer voor het werk. Na de eerste winterprik van 2010 drong mijn zoon aan om winterbanden te steken, zowel voor hem als voor mij. Ook mijn zoon doet dagelijks een verplaatsing van 80 kilometer.

Het is nooit te laat om winterbanden te plaatsen!

Hoewel ik er zeer sceptisch tegenover stond (wat kan nu in 's hemelsnaam zoveel verschil maken, een band is toch een band), liet ik me toch overhalen. Na nog wat tegengeprutteld te hebben dat het al veel te laat was om nu nog winterbanden te steken, we waren al begin december en er was toen al sprake van lange wachtlijsten, belde ik op vrijdag naar de bandencentrale in de streek.
Groot was mijn verrassing toen ik te horen kreeg dat ik de maandag daarop al mocht gaan om de winterbanden te plaatsen. Ik heb vrij alledaagse velgen (16 inch), dus ze waren nog in stock.
Mijn zoon belde 5 minuten later voor zijn 17 inch velgen, maar daarvoor was de stock uitgeput. Twee dagen later, op zondag, bestelde hij winterbanden via internet op een Nederlandse site. De banden werden op donderdag al geleverd in een kleine garage in de buurt en de vrijdag zaten ze er al op. Eén klein nadeel bij deze manier van werken: voor het plaatsen moest extra 15 euro per band betaald worden.

Wat een luxe!

Groot was mijn verrassing toen ik de twee daaropvolgende weken door sneeuw en ijs banjerde, alsof er rupsbanden onder mijn wagen zaten. Gedaan met slippen,vastrijden in de sneeuw, zijdelings wegglijden naar de gracht, aan 20 km per uur vooruit. Gedaan om met een ei in mijn gat naar het werk te rijden uit vrees dat ik in het decor zou belanden. Mijn wagen bolde over ijs en sneeuw alsof het niks was. Ik kan er nog altijd met mijn verstand niet bij dat er zo'n groot verschil is tussen zomerbanden en winterbanden.
Het heeft vooral te maken met een andere samenstelling van het rubber (zachter) en met de vele kleine dwarse lamellen in het profiel

De prijzen van winterbanden: investering meer dan waard

Ik betaalde de prijs van 455 euro voor het plaatsen en uitbalanceren van 4 winterbanden type 225/55-16 XL S210 TL 99H Minerva. Geen gekend merk, maar ze voldoen uitstekend.
Mijn zoon betaalde via internet (autobandenmarkt) een prijs van 593 euro voor 4 banden Star Performer SPTS AS 225/45 R17 94V.
Het lijkt veel geld op zich, maar als ik al de ellende dagelijks zie op TV, de schade aan de vele wagens overal, ook in mijn straat, dan ben ik er toch blij mee. Als je weet dat de minste bluts in je bumper je al vlug 1.000 euro kan kosten, dan moet je toch niet twijfelen. En dan hebben we het nog niet over de globale economische schade door alle ongevallen, files, versperringen door zich vastrijdende wagens...

Verplichten of niet?

Een wettelijke verplichting om winterbanden te gebruiken is er in België en Nederland niet. Toch vraag ik me af of het niet nuttig zou zijn om het gebruik van winterbanden aan te moedigentussen december en maart. Of omgekeerd: het gebruik van zomerbanden ontmoedigen wanneer er sprake is van schade, belemmering van het verkeer enz., zoals wordt gedaan in Duitsland en Oostenrijk.

Winterbanden in Europa?

Behalve in Finland waar je verplicht winterbanden moet hebben van december tot en met maart, bestaat de regeling erin dat je in sommige landen verplicht bent "om uw voertuig aan te passen aan de wegomstandigheden". Dat houdt in dat als je met je wagen buiten komt en er zijn winterse wegomstandigheden met ijzel en sneeuw, dat je dan ook winterbanden moet hebben. Deze regeling geldt in Italië, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Noorwegen, Zweden. Heb je geen winterbanden en je veroorzaakt schade of je belemmert het verkeer, dan kan dat leiden tot boetes, of zelfs het niet ten laste nemen van de schade die je toebrengt aan anderen, door de verzekering.