Maakt het bij een ongeluk uit op welke banden ik reed?


In veel landen (in ieder geval in Duitsland, Frankrijk, Italiƫ, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland) kan het niet gebruiken van winterbanden een rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding.
Uw WA-verzekering zal een schade die u heeft toegebracht aan iemand anders wel vergoeden maar in veel gevallen gaat dat ten koste van uw bonus-malus, en uw eigen autoschade is misschien niet all risk verzekerd of u heeft een eigen risico. In het ergste geval krijgt u een deel van uw letselschade niet vergoed omdat u medeaansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden.

Hoeveel profiel moet de winterband hebben?

De profieldiepte van de winterband moet minimaal 4 mm bedragen. Is dit minder dan wordt deze band niet meer gezien als winterband en kunt u bijvoorbeeld toch een bekeuring krijgen.
U kunt uw winterbanden natuurlijk nog wel gebruiken in Nederland. Hier geldt een minimale profieldiepte van 1,6 mm.

Heb ik sneeuwkettingen nodig als ik al winterbanden heb?


Ja, als u op kleine (berg-)wegen komt. In veel landen zijn sneeuwkettingen verplicht; dan staat er een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting erop. Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-)wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid (zie de verpakking) en voor een kort stukje.