Ik heb al sneeuwkettingen. Heb ik dan nog winterbanden nodig?


Ja. Sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor het rijden op doorgaande wegen of snelwegen. En op zomerbanden kunt u op doorgaande wegen niet veilig rijden bij (dreiging van) sneeuw of ijs. Daarnaast geden met name in de bergen verplichtingen om sneeuwkettingen om te hebben. Alleen een winterband is dan dus niet genoeg.

Ik rij via Belgie naar Frankrijk, Heb ik winterbanden nodig?


In Belgiƫ is niet in de wetgeving opgenomen dat winterbanden verplicht zijn, net zomin als in Nederland.
In de Franse wet is het uitgangspunt dat banden moeten corresponderen met de wegomstandigheden. Op grond hiervan kan het rijden op zomerbanden in winterse omstandigheden leiden tot aansprakelijkheid bij ongevallen en strafrechtelijke vervolging.
Ons advies: gaat u in de wintermaanden naar de Ardennen of naar Frankrijk, rijd dan op winterbanden.

Worden M+S banden in Duitsland gezien als winterbanden?


M+S banden zijn bedoeld voor modder en sneeuw. Alleen als er ook een symbool van bergtoppen met een sneeuwvlok op de band staat, wordt hij als winterband beschouwd. Het M+S logo vindt men tegenwoordig op alle winterbanden, op alle all season banden en soms ook op zomerbanden. Het logo mag naar eigen inzicht van de fabrikant op de band geplaatst worden. Het M+S logo alleen zegt dus niets over de wintereigenschappen van een band.
Het sneeuwvlokje symbool is daarentegen wel een indicatie voor wintereigenschappen van een winterband. Om het symbool te mogen gebruiken is echter slechts een remtest (voorzien voor Europa) of een tractietest (standaard in de USA) op sneeuw voorgeschreven. Het symbool zelf geeft hiermee slechts het voldoen aan minimale eisen op sneeuw weer.

Zijn winterbanden ook voor caravans verplicht?


In Duitsland staat in de wetgeving ‘motorvoertuig’. De bovenstaande verplichtingen gelden dus ook voor kampeerauto’s. Ook in andere landen geldt voor kampeerauto’s hetzelfde als voor personenauto’s. Voor caravans is dit anders. Er zijn geen landen waar een verplichting geldt voor winterbanden of sneeuwkettingen onder caravans. Het mag wel en het levert ook voor caravans een betere wegligging op.

Wat zijn ‘winterse omstandigheden’?


De Duitse wetgeving zegt dat het motorvoertuig aangepast moet zijn aan de weersomstandigheden. Deze wet heeft niet alleen betrekking op de banden maar ook op bijvoorbeeld de ruitensproeiervloeistof, de ruitenwissers en de koelvloeistof. Gewone banden zijn niet geschikt voor winterse omstandigheden. Van winterse omstandigheden is in elk geval sprake bij sneeuw, ijs of gladheid.
De wet is nog zo nieuw (mei 2006) dat er nog geen rechterlijke uitspraken zijn over wat precies die winterse omstandigheden zijn.

Wat is de boete voor rijden zonder winterbanden?


De boete verschilt per land. Alleen Duitsland kent een vast bedrag: € 20, bij hinder of gevaarzetting is de boete € 40 en 1 strafpunt. Ook in de meeste andere landen kan het strafbaar zijn, daar geldt geen vast bedrag maar kijkt men naar de feitelijke omstandigheden.
U riskeert dus niet alleen een boete, maar het rijden op zomerbanden zal in bepaalde weersomstandigheden het risico op een aanrijding vergroten. Daarom kan het ook leiden tot medeaansprakelijkheid voor een schade.

Wat is het verschil tussen zomerbanden en winterbanden?


Winterbanden hebben een speciaal ontwikkeld profiel dat zich als het ware vastbijt in de sneeuw. Deze specifieke eigenschap gaat verloren wanneer de profieldiepte minder dan 4 mm wordt. Dit betekent dat u met minder dan 4mm profiel niet meer voldoet aan een doelmatige voertuiguitrusting bij winterse omstandigheden. U kunt wel overwegen om dan in de zomer door te rijden met de winterbanden.

Een zomerband is ontwikkeld om bij normale temperaturen een zo goed mogelijk wegcontact te bieden en om water af te voeren. Het rubber wordt bij lagere temperaturen stug waardoor er een minder goed wegcontact ontstaat.
Een Winterband is ontwikkeld om zoveel mogelijk grip te geven bij winterse omstandigheden, vooral sneeuw. Daarbij blijft het rubber bij lagere temperaturen soepel wat resulteert in een beter wegcontact.

Winterbanden in Nederland verplicht?


Nee, winterbanden zijn in Nederland niet verplicht. Wel is het veiliger voor u en uw mede weggebruikers. Door de zachtere samenstelling van het rubber zijn deze banden beter geschikt voor lage temperaturen. In de praktijk betekent dat meer grip, meer comfort en veel veiliger als er sneeuw of ijs ligt.